HAYRABOLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

TARİHÇE

İlçemizde ticaret erbabı olarak ilk kayıt 02/08/1957  tarihinde Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde bulunan ticaret sicili memurluğunca kaydı yapılan mehmet çetin – sabri aktar kollektif şirketi’dir.

Hayrabolu ticaret ve sanayi odası 30/12/1969 yılında ilk meclis başkanı sıfatıyla görev yapacak mahmut süne’nin yazıhanesinde yapılan toplantı ile kurulmuştur.

Yapılan ilk toplantıda meclis başkanlığına mahmut süne getirilmiş, yönetim kurulu başkanı hüseyin özsoy, yönetim kurulu başkan vekili süleyman gür, üyeliklere rasim çıkrıkçılı, hasan basri kurt ve mustafa erdoğru seçilmiştir.

• Hayrabolu ticaret ve sanayi odası yönetim kurulu olarak alınan ilk karar, tekirdağ ticaet ve sanayi odası bünyesinde bulunan tacir sıfatındaki işletmelerimizin dosyalarının alınarak hayrabolu ticaret ve sanayi odası’na getirilmesi olmuş ve bu iş için ilk meclis başkanı olan mahmut süne görevlendirilmiştir.
  • Yönetim kurulunun 04/02/1970 tarih ve 5 sayılı toplantısının 18 sayılı kararı ve ek 1 belgesine göre kaydı yapılan üye sayısı 210 işletme olarak gerçekleşmiştir.
  • Odamızın ilk meslek grupları yönetim kurulu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde 24/02/1970 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir.
  • İlk meslek grupları6 adet olarak belirlenip
  • 1.meslek grubunda 45, 2.meslek grubunda 48, 3.meslek grubunda 20, 4.meslek grubunda 27, 5.meslek grubunda 32, 6.meslek grubunda 38 işletme olarak ayrıştırılmıştır.
  • Hayrabolu ticaret ve sanayi odası’nın ilk hizmet binası yönetim kurulunun teklifi ve meclisin onayı ile tekirdağ caddesi çınar pasajı 27 no’lu daire olarak kiralanmış ve 1970 yılı şubat ayında faaliyete başlatılmıştır.
  • 16/01/1970 tarihli yönetim kurulu toplantısında, odamızın hukuki sembolizesini ifade edecek resmi mührün bastırılması için istanbul darphane müdürlüğüne başvurularak yaptırılmasına karar verilmiş ve ilk resmi mührümüz alınmıştır.
  • Bununla birlikte yine 16/01/1970 tarihinde hayrabolu ticaret ve sanayi odası bünyesinde olması gereken ticaret sicili memurluğunun tekirdağ ticaret ve sanayi odası bünyesinden ayrılarak odamızza getirilmesi ile ilgili adalet bakanlığı nezdinde çalışmalar başlatılmıştır.
  • 27/01/1970 tarihinde de muamelat ve tahsil memuru olarak necil coşkuner atanmıştır.
  • Bu tarihten sonra yönetim kurulu kararı ile 11/12/1972 tarihinde yazışmalar başlamış ve adalet bakanlığı ile türkiye odalar ve borsalar birliğine ticaret sicili memurluğunun alımı ile ilgili başvuru yapılmış sonucunda da adalet bakanlığı hukuk işleri genel müdürlüğünün 14/11/1972 tarih ve 35611 sayılı olur kararı ile ticaret sicili memurluğu hayrabolu ticaret ve sanayi odası bünyesine kazandırılmıştır.
  • İlçemiz hudutları içinde faaliyet gösteren tacir ve sanayicilerin ticaret sicili dosyaları tekridağ ticaret ve sanayi odasından alınarak ticaret sicili memurluğu görevine tam anlamıyla başlatılmıştır.